3 důvody, proč by sportovci měli jíst jerky
Není žádným tajemstvím, že potraviny s vysokým obsahem proteinů jsou neoddělitelnou
součástí jídelníčku sportovců. A sušené maso splňuje definici pokrmu bohatého na bílkoviny
do puntíku. Nicméně proteinová nálož není jediným tahákem jerky produktů, mohou totiž
nabídnout i další benefity každému, kdo propadl kouzlu pravidelné sportovní aktivity.
jaké jsou tedy tři důvody, díky kterým by měli sportovní nadšenci zvážit zařazení jerky do
stravovacího plánu?
Doba čtení: 4 minuty
Co se v článku dozvíte?
- Jerky je ideální svačinou po tréninku
- Jerky obsahuje vysoký podíl taurinu
- Jerky řadíme mezi výborné zdroje železa a zinku
- Shrnutí jerky a sportu
Jerky je ideální svačinou po tréninku
Sportovní výkon dá našemu tělu pochopitelně zabrat. Proto by měl každý sportovec vedle
regeneračních technik brát zřetel také na nutriční složení prvního jídla v době po fyzické
námaze.
Tato svačina by měla vedle sacharidů (doporučujeme naše fruitky), které
potřebujeme k obnovení energetických zásob pro další tréninky a zápasy v nadcházejících
dnech, obsahovat alespoň 20 g dávku proteinů.
V následujícím odstavci si blíže popíšeme důvody, proč náš organismus vyžaduje dodání
bílkovin ideálně v době několika málo minut po skončení sportovní aktivity.
Jakýkoliv trénink, zápas či závod vyvolává mikroskopické trhliny ve svalstvu, kvůli kterým
pociťujeme bolestivost. Pokud tedy využijeme “proteinovou bombu” v podobě našeho
sušeného masa, lidské tělo zahájí regenerační proces, postupně se zacelují zmíněné trhliny
ve svalech a současně dochází k nárůstu svalové hmoty.
Mezi další nežádoucí účinky sportovaní patří zvýšená tvorba zánětlivých procesů a snížená
obranyschopnost v době přibližně čtyř hodin po výkonu. I tyto negativní projevy ovšem dokáže
doporučený příjem 20-40 g proteinů po skončení tréninku značně zmírnit.
Chceme-li tedy být fit a plní síly do dalšího dne, neměli bychom zapomínat na důležitost příjmu
bílkovin po fyzické aktivitě.
Jakmile skončí trénink, mnoho sportovců sahá po proteinových přípravcích. Avšak ty zpravidla
obsahují mnoho aditiv a “éček”, které rozhodně nesplňují pravidla sportovní výživy. Proteinové
drinky zároveň bývají přeslazené, což ve finále odskáče naše trávicí ústrojí, které už tak dostalo
zabrat v průběhu cvičení (tzv. “leaky-gut” neboli syndrom propustného střeva, který trápí spoustu
atletů).
Jako vhodná alternativa se tedy jeví proteinová masová tyčinka, která díky vysokému podílu
bílkovin podporuje regeneraci svalstva i nárůst svalové hmoty, aniž bychom pociťovali nadýmání
a nepříjemné bublání v břiše, jako tomu bývá u některých méně kvalitních proteinových nápojů.
A ještě jedna výhoda!
Proteinová masová tyčinka i fruitky zaberou oproti shakeru s proteiňákem v batohu či tašce jen
zlomek místa.
Jerky obsahuje vysoký podíl taurinu
Taurin je více než profláklým pojmem ve světě sportovní suplementace. Není tedy divu, že snad
v každém fitness krámu najdete produkty obsahující taurin. Proč za ně ale utrácet, když
taurin můžeme přijmout i z běžné potravy?
Tak například 30 g hovězího jerky poskytne adekvátní množství taurinu, které odpovídá fyziologickým
požadavkům zdravého člověka vážícího 70 kg.
A proč je vlastně taurin natolik žádanou látkou pro sportovce? Jedná se totiž o populární
nakopávač, chcete-li “pre-workout suplement”, který může zkrátit čas svalového smrštění
nebo napomoci k efektivnějšímu využití energetických zásob, a tím pádem urychlit spalování tuků.
Taurin zároveň pomáhá oddálit únavu během sportovní aktivity, díky čemuž jsme schopni
vydržet v posilovně či na jiném sportovišti i o desítky minut déle a dostat se tak do lepší kondice.
Jerky řadíme mezi výborné zdroje železa a zinku
Zinek a železo spadají do skupiny tzv. mikrominerálů, tedy minoritní skupiny minerálů
obsažených v lidském těle. To ovšem neznamená, že bychom se měli na jejich příjem
narozdíl od makrominerálů - hořčíku, vápníku, draslíků atd. vybodnout. Naopak jsou
důležitou součástí našeho jídelníčku, což platí dvojnásob pro sportovce.
A právě konzumace jerky v podobě krůtího biltongu, vepřového biltongu, hovězího jerky
či zvěřinového jerky může být ideálním způsobem, jak doplnit zásoby těchto dvou
mikrominerálů, které jsou značně vyčerpány pravidelnou fyzickou námahou.
Železo podporuje sportovní výkonnost díky pozitivnímu ovlivnění tvorby hemoglobinu a
myoglobinu a následně rychlejšímu přenosu kyslíku v krvi, respektive ve svalech. Rychlejší
zásobování kyslíkem poté vede k lepší vytrvalosti, což může hrát ve Váš prospěch
během posledních minut zápasu nebo posledních kilometrů závodu.
Zatímco železo a taurin obsažené v jerky mají spíše stimulační efekty, zinek je pro sportovce
důležitý díky regeneračním účinkům. Zinek má totiž antioxidační vlastnosti, čímž bojuje proti
zvýšené míře oxidativního stresu v době po tréninku či závodu, která je vyvolána právě
nadměrnou fyzickou zátěží.
Všeobecně poté zinek přispívá k normální funkci imunitního systému a podporuje hojení ran,
což ocení především zástupci bojových sportů, hokejisté, či rugbysté.
Shrnutí jerky a sportu
Pokud rádi sportujete a chcete se navíc ve svém sportovním odvětví dále zlepšovat, možná si už
pohráváte s myšlenkou objednávky sušeného masa. A rozhodně neuděláte krok vedle!
Jerky totiž díky významnému podílu bílkovin urychluje regeneraci, snižuje bolestivost svalstva
a podporuje nárůst svalového objemu. Dále Vás potěší i solidním množstvím taurinu nebo železa,
přičemž tyto látky mohou napomoci k vyšší vytrvalosti v průběhu sportovní aktivity.
Sušené maso tedy můžeme použít jako skvělou svačinku před zahájením tréninku i po jeho skončení!