Co je MUSHROOM jerky?
Mushroom jerky je novým přírůstkem do oblíbené jerky rodiny. Tentokrát však, jak již
název napovídá, nejde o další druh masa, ale o sušenou houbu. Ano, vegetariáni správně
zpozorněli. Konečně je tu nějaká chuťovka i pro ně.
Byla by však chyba mushroom jerky považovat jen za vegetariánskou variantu.
Své příznivce si mushroom jerky rychle nachází i mezi masožrouty a my vám prozradíme proč.
Doba čtení: 10 minut
Co je to vlastně mushroom jerky?
Není překvapením, že stěžejní surovinou pro výrobu mushroom jerky je houba.
Nejčastěji se využívá hlíva ústřičná, houba shiitake či žampion portobello.
Rádi houbaříte a nevyužité přebytky rádi sušíte? Ano, máte pak zásobu voňavých sušených hub.
Mushroom jerky je ale něco jiného.
Také se připravuje sušením,ale podobně jako při výrobě masového jerky je klíčové marinování.
Nespornou výhodou je, že houby se chovají jako houby a krásně do sebe marinádu vstřebávají.
Rády se koupou v teryaki či BBQ omáčce, nepohrdnou ani curry lázní.
Mushroom jerky je chutná svačinka, která je hned po ruce a spolehlivě zasytí.Toto
vegetariánské jerky se také osvědčilo jako nevšední kulinářská přísada se schopností
povznést pokrm na vyšší úroveň.
Naše mushroom jerky vzniká ruční výrobou. Každou houbu pečlivě očistíme, nakrájíme
a dáme marinovat.V marinádě si u nás houby poleží celých 24 hodin. Po tomto odpočinku
nastává fáze sušení, jerky sušíme zhruba stejnou dobu jako marinujeme. Teplota při sušení
dosahuje cca 60-70 stupňů.
My v MO jerky jsme si pro přípravu jerky vybrali dvě houbové královny - domácí hlívu
ústřičnou a o něco exotičtější shiitake. Pojďme si dámy nyní blíže představit, obě
se pyšní mnoha blahodárnými účinky na lidské zdraví. V tom jsou si podobné, přesto
je každá svá.
Elixír zdraví v podání hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná je z pohledu přírodovědy dřevokazná, rozuměj dřevem se živící, houba.
Tvarem svého klobouku připomíná ústřice a jméno tohoto mořského měkkýše si nesei ve
svém druhovém jméně.
Perličkou je, že tato houba pro přípravu vegetariánské dobroty je sama masožravá,
kromě dřeva si totiž dokáže smlsnout ina hlísticích - půdních mikroorganismech.
Loví je svým podhoubím do spletených z vláken, paralyzuje je a pak jimi sama prorůstá.
Přiznejte se, kdo z vás tohle věděl?
Hlíva ústřičná roste v trsech, které mohou vážit až několik kilogramů. V naší
volné přírodě se objevuje na rozdíl od většinu hub později na podzima v zimních
měsících, neklesají-li teploty příliš.
Roste obvykle na kmenech listnatých stromů, živých i již padlých. Uměle se pěstuje
na špalcích, sláměči štěpkovém substrátu.
Hlíva ústřičná je oblíbenou houbou využívanou v kuchyni i v medicíně. Má jemnou chuť a
patří k nejdelikátnějším druhům hub. Právem se dnes řadí mezi takzvané superpotraviny.
Nejde však o žádný moderní výstřelek, předností hlívy ústřičné si vážili již staří Římané či
dávná čínská medicína.Ve 20. století se začala hlíva pěstovat průmyslově ve velkém, zejména
vasijských zemích, ale i třeba Nigérii a USA.
V 80. letech minulého století vznikalo mnoho pěstíren i v Československu. Dnes je hlíva
ústřičná po žampionu a houbě shiitake třetí celosvětově nejvíce průmyslově pěstovanou houbou.
Na rozdíl od jiných superpotravin je snadno k máníi v našich zeměpisných šířkách,
roste tu ve volné přírodě a dá se snadno pěstovat i v domácí pěstírně.
Hlíva ústřičná se konzumuje v mnoha podobách. Jde-li vám především o podporu zdraví můžete
si ji koupit v kapslích, tabletách či tinkturách. Je-li váš hlavní zájem o hlívu gurmánský,
upřednostníte ji v podobě guláše či polévky, lze ji také usmažit jako řízek. Hlívu můžeme udit,
nakládat či nechat kvasit.
Samozřejmě nesmíme zapomenout na její zpracování marinováním a sušením, právě tak
vzniká mushroom jerky.
Elixír věčného mládí či královna hub jsou přízviska, která naznačují výjimečnost
této dámy. Hlíva obsahuje celou řadu našemu zdraví prospěšných látek jako jsou
betaglukany vitamíny B, D, E a v menším množství i vitamín C, minerály, mastné kyseliny a
steroly.
Obsahuje i hodně proteinů, také proto je oblíbená také u veganů, jelikož jim v jídelníčku
pomáhá nahradit živočišné bílkoviny. Navíc je to vláknina a vlákninu lidské tělo rádo.
Hlíva ústřičná snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje imunitu. Pozitivně působí
na peristaltiku střev, kloubní potíže a vysokou hladinu cukru v krvi. Je využívána pro své
antibakteriální a antioxidační účinky.
Hlíva ústřičná je také podpůrnou látkou při léčbě rakoviny či kožních potíží. Hotový elixír
zdraví. A navíc dobře chutná.
Není sporu, že hlíva ústřičná je pro zdraví přínosnou potravinou. Mnoho pozitivních účinků
již bylo vědeckými studii prokázáno, další léčivé účinky se teprve prověřují. Jako s každou
novou potravinou v jídelníčku, je lepší s ní zprvu zacházet opatrně.
I tato houbová královna může u citlivých jedinců vyvolat střevní potíže či alergii. Bezpečně
můžete hlívu ochutnat v malém množství jako MO mushroom jerky
Houba shiitake aneb houževnatec pro zdraví
Shiitake je rovněž dřevokazná houba. Pochází z jihovýchodní Asie. Celosvětově je známá
pod japonským názvem shiitake, český název houževnatec jedlý však také stojí za zmínku.
Na rozdíl od hlívy ústřičné shiitake v českých lesích nehledejte. V našich obchodech ji však
už objevit lze. Hodí se rovněž pro domácí pěstování, podobně jako v případě hlívy jsou na
trhu k dispozici speciální pěstitelské substráty a shiitake se vám odmění rychlým růstem.
Shiitake má příjemnou chuť a masitou konzistenci. Díky tomu je oblíbenou potravinou
nejen veganů a vegetariánů. Zcela doma je v asijské kuchyni, přidává se do mnoha pokrmů,
včetně světoznámé miso polévky.
Stejně jako hlívu ústřičnou ji lze připravovat na mnoho způsobů, můžeme ji dusit, grilovat či
smažit. Hodí se do salátů, polévek či omáček.
Houba shiitake je také vhodná pro dietní stravování, dobře zasytí, ale není tolik kalorická.
Pro zdravotní účely se objevuje i ve formě kapslí či tinktur, jde o tradiční houbu čínské
medicíny, která její blahodárné účinky využívá po mnoho staletí.
Houba shiitake je známá pro své vynikající antioxidační účinky. Podobně jako mořské řasy
má schopnost vázat na sebe těžké kovy a očistit tak váš organismus. Preventivně působí
proti kornatění tepen a snižuje vysokou hladinu cholesterolu. Podporuje správnou funkci i
munity a pomáhá chránit se před novodobými civilizačními chorobami.
Rovněž se využívá jako podpůrná látka při prevenci a léčbě nádorových onemocněních.
Dobře působí i na horní cesty dýchací a obtíže s nimi spojené. Podporuje potenci a činnost
žlučníku, jater a slinivky. Využívá se také v zubním lékařství.
S nadsázkou lze říci, že téměř neexistuje část lidského těla, které by konzumace houby
shiitake nebyla ku prospěchu. Jako mushroom jerky i skvěle chutná a do života vám dodá
kapku lákavé exotiky. Je takovou vůní dálek a pro mnohé třeba i vzpomínkou na cesty na dálný
východ či aspoň na návštěvy asijského bistra naproti přes ulici.
Mushroom jerky jako rychlá svačinka nebo originální přísada na vaření
Stejně jako klasické jerky je mushroom jerky parádní svačinou, která je zcela nenáročná na
skladování i přípravu. Hodí se na cesty i do kanceláře. Stejně jako tradiční jerky skvěle chutná
a je výživná. Naše mushroom jerky jsou vegetariánské, protože do marinád přidáváme vlastní med.
Velký potenciál má mushroom jerky i při vaření. Může být chutnou a nevšední přísadou
do mnoha jídel. Využijete je při vaření doma, na cestách i v polních podmínkách. Velkou
výhodou je, že ji lze přidat až na samotném konci vaření a dají se tak ozvláštnit třeba i
jen některé porce.
To oceníte zejména při stolování s malými dětmi či zarytými odpůrci hub či experimentů
v kuchyni a spokojeni budou všichni. Mushroom jerky dobře chutná třeba v rizotu, na pizze,
polévce či v moderní poke bowl. V polní kuchyni se hodí třeba k rychle hotovému kuskusu či
těstovinám.
Mnoho lidí houby nerado. Už jen z představy houbové smaženice či omáčky se jim nedělá
dobře. Ale šance, že i odpůrcům hub mushroom jerky zachutná, je velká. Mushroom jerky
není žádná slizká houba, naopak je to řádně vysušená delikátní pochoutka různých příchutí.
Ochutnejte naše MO mushroom jerky
Stěžejní suroviny pro přípravu k nám nemusí urazit pouť přes půl světa. Hlívu ústřičnou
pro naše jerky pěstují v Rýznarově Hlívárně v jihomoravských Kojátkách. Hlívárna je stejně
jako naše MO jerky rodinnou firmou. Jen mají o něco delší tradici, první houby tu vypěstovali
již v roce 1969.
Zajímavost je, že pro pěstování hlívy si tu vyrábí pěstitelský substrát ze slámy z vlastní
farmy. Mají tedy jistotu, že houby nejsou kontaminované zbytky pesticidů jako tomu může
být u jiných pěstíren. Takové úsilí se nám líbí a proto volíme jejich hlívu.
Houby shiitake k nám putuje také z jihu, pochází z jihočeské farmy České houby. Pěstování hub se
tu věnují od roku 1992 a můžete tu kromě shiitake pořídit snad všechny druhy žampionů.
Houby pak s pomocí naší omáčky a kapky medu přeměníme v bezmasou pochoutku
MO mushroom jerky. Hlíva ústřičná nám nejvíce zachutnala s naší domácí barbecue
omáčkou s kapkou medu. Jako mushroom jerky je příjemně měkká a krásně voní.
Pro houbu shiitake se nám nejvíce osvědčilo využít její přirozené umami chuti, kterou
jsme podpořili teriyaki omáčkou, sezamovými semínky a opět kapkou medu.
Mushroom jerky nabízíme ve dvou příchutích BBQ a teriyaki a zároveň dvou typech balení,
k mání je 50 gramové nebo poloviční 25 gramů.
Naše jerky rodina je ze svých nových vegetariánských příbuzných nadšená, neváhejte
a pozvěte je také k vám na návštěvu. Nejraději chodí v doprovodu svých masových
blízkých. Ale houby, rádi (y) dorazí i sami (y).