Jaké jsou druhy jerky?
Jerky, sušené maso, které jedli už indiáni. Ale znáte všechny jeho druhy? Jerky milují lidé po
celém světě. Není tedy divu, že si ho můžete vychutnat na mnoho způsobů.
Doba čtení: 8 min
Co se v článku dozvíte?
- Jaké maso se používá k výrobě sušeného masa.
- Jaké příchutě jerky existují.
- Jakou strukturu může mít sušené maso
- V jakých tvarech najdete sušené maso.
- Jak sladit sušené maso se speciální výživou,
- Odkud pochází maso pro výrobu sušeného masa.
- Jaký je rozdíl mezi jerky a jinými druhy sušeného masa.
Jerky - sušené maso - jak ho dělíme?
Jerky je sušené maso. Ale tím to nekončí. Můžeme ho dělit podle mnoha dalších kritérií.
Je libo krůtu nebo třeba jelena? Máte radši pikantní nebo sladké? A jak dlouho ho chcete žvýkat.
A moment - chcete opravdu jerky? Nedáte si radši biltong?
Úplně první, co vás napadne, je dělení jerky podle použitého masa. Sušit se dá v podstatě
jakékoliv maso, ale každé má trochu jiné vlastnosti. Nejtradičnější je hovězí jerky.
My jsme k němu do nabídky přihodili zvěřinové, protože nám v žilách koluje myslivecká krev.
Jiní výrobci, ale dělají také vepřové, krůtí, kuřecí nebo dokonce rybí. My máme vepřový a
krůtí biltong, abychom. nabídku trochu ozvláštnili.
Když si budete vyrábět sušené maso doma, můžete použít jakékoliv maso. U rybího pozor na
nepříjemný pach, pokud máte sušičku doma. Když připravujete sušené maso z kuřecího masa,
je bezpodmínečně nutné koupit kvalitní. Pokud bude nastavované vodou, jak se u některých
druhů kuřecího stává, moc vám z něj po usušení nezbude.
Typy jerky dle použitého masa:
Maso můžeme ochutit, jakkoliv se nám zamane. Lze použít obyčejné nebo exotické koření.
Zákazníci si ale většinou vybírají ze tří základních kategorií.
Lidé se obecně dělí na ty, kdo obrátí do salátu pepřenku a na ty, kdo i keřík s chilli papričkami
obchází širokým obloukem. To chápeme my i další výrobci sušeného masa. Tradiční mýtus tvrdí,
že sušené maso je velmi kořeněné a pálivé. To už dávno není pravda.
Pikantní příchutě
Sušené maso může pálit tak, že vaše ústa volají po zásahu hasičů. Anebo jen lehce pikantní
dochutí podtrhnout kořeněný projev. To je ale hodně individuální. Ať se kuchař snaží, jak chce,
lidé jsou vůči pálivému jídlu různě citliví. Co jednomu zažehne oheň na jazyku, druhého nepálí.
S poctivostí to nemá co dělat. My jsme u pikantních příchutí vsadili na jemnost.
Chceme, aby naše skvělé maso vyniklo.
Proto u nás najdete:
Nepálivé příchutě, které sází na chuť masa
Sušené maso nemusí pálit vůbec, může mít jemnou chuť a zachovat co nejvíc ze svého
původního chuťového projevu. Tradičně se k ochucení jerky používá pouze pepř, sůl a
trocha sójové omáčky. To u nás najdete také. A přestože má pepř v názvu, vůbec nepálí.
Chuť čerstvě namletého černého pepře skvěle podtrhuje to, co je na kvalitním hovězím dobré.
Při výrobě našeho jerky Origino jsme použili jen malé množství klasického koření - rozmarýn
a oregano.
Nepálivé jerky, které hraje všemi chutěmi
Sušené maso může mít také netradiční a originální příchuti. Může na vašich chuťových
pohárcích rozehrát celou symfonii. My stále pracujeme na tom, abychom vás svými
recepty překvapovali.
Proto u nás najdete třeba:
- Hovězí jerky s chutí sýru čedar
- Skvělé nepálivé hovězí jerky kari vás přenese do Indie
- S dalším balíčkem si skočíte do Mexika
- S delikátním dančím jerky na pohodu zabloudíte v bylinkové zahrádce.
Jerky se sladkou či nasládlou chutí
Kombinace sladkosti a chuti masa je u tvůrců jerky velmi oblíbená. Zákazníci ji totiž milují.
Každému ale sladké k masu nepasuje, proto vždy informujeme, které sušené maso zazvoní
na sladké chuťové pohárky.
Nebojte, vždy je to jen jemné brnknutí, žádná cukrárna. Stál jíte maso. A co vám můžeme
z nasládlých příchutí nabídnout?
- Medovo-hořčičné hovězí jerky s medem našich včel
- Hovězí maso naložené do Teryaki omáčky
- Anebo příchuť, světe div se, mango-habanero
Tradiční sušené maso je tuhé a dlouho se žvýká. Tak to zákazníkům vyhovuje, tak ho
máme rádi. Pokud je tenké tak akorát, pokousat ho nemáte problém. Zároveň v puse
chvíli vydrží, chuť si lépe vychutnáte, lépe zažene hlad. Dnes už ale najdete také jerky
s jemnější strukturou, které je měkčí.
Změknutí jerky se dosáhne delší dobou marinování a přidáním většího množství octa
a cukru. Z toho vyplývá, že jerky změkne za cenu změny chuti. U nás se snažíme o
kompromis. Aby jerky šlo snadno kousat, ale stále si zachovávalo to nejlepší z chuti masa.
Sušené maso se prodává v různých tvarech. V základu bychom ho mohli rozdělit na:
- Čtverečky
- Proužky
- Útržky
- Velké kusy
My prodáváme jerky porcované na menší obdélníky, které jsou tak akorát na jedno sousto.
Jiní výrobci maso nakrájí tak, jak jim vlákna vyjdou a výsledkem jsou útržky typického tvaru,
které se také dají rovnou vložit do pusy. Někde zase krájí maso na dlouhé proužky nebo na
větší pláty, ze kterých si člověk ukusuje. To se nám ale u jerky moc nelíbí. Ukousnout si z
většího kusu není tak pohodlné jako rovnou mlsat.
Kdo sleduje specifické výživové parametry, bude ho zajímat především složení. Můžete
totiž vyhledávat
- Bezlepkové sušené maso
- Sušené maso bez cukru
- Sušené maso se sníženým obsahem soli.
Samotné maso je přirozeně bezlepkové, lepek najdete až v přísadách. To samé platí o cukru
a soli. My uvádíme u našeho sušeného masa složení a všechny výživové hodnoty. Pokud si
ale přejete něco vědět přesněji, napište nám. Rádi odpovíme.
Maso je klíčovou ingrediencí každého jerky. Ze špatného masa dobré sušené maso neuděláte.
Kdo chce dobré maso, musí se ke zvířatům, které maso dávají, dobře chovat. Stres, nevhodná
strava a nevhodné podmínky, to vše se na výsledném produktu podepíše.
Úplně základně můžeme rozdělit sušené maso na to, které pochází:
- Z masa volně žijících zvířat
- Z masa chovných zvířat
Toto dělení je u nás relevantní pouze v případě zvěřiny nebo rybího masa. U nás najdete
zvěřinové jerky z jelenů a daňků. Zvěřinové maso můžeme směle nazvat biopotravinou,
protože zvěř se živí ve volné přírodě, nezná žádná hnojiva nebo doplňky stravy různé
kvality. Odebíráme maso od lovců z celé České republiky a vždy dbáme na kvalitu.
Sušené maso z chovných zvířat
Také maso, které nám dala zvířata chovaná v zajetí se vyrábí podle různých standardů.
U hovězího záleží na tom, zda jsou krávy krmeny trávou nebo obilím. Každé maso má
pak trochu jiný chuťový projev. Také hovězí krmené trávou může být dokrmováno obilím,
když jsou pastviny chudé. Zákon nedoporučí farmářům nechat kravičky hladovět.
Nás ale více zajímá rozdělení masa podle kvality krmiva a způsobu chovu.
Pro naše hovězí sušené maso odebíráme maso od Agro-Měřín. Zde si můžeme být jistí,
že masná zvířata si do porážky žila v pohodlí, měla dost pohybu, prostoru na spaní,
patřičnou péči a kvalitní stravu bez škodlivých přídavků.
Co se týká druhu masa, my používáme na výrobu sušeného masa kýtu jako většina výrobců.
Jde o to, aby maso bylo dostatečně jemné, ale nesmí obsahovat příliš mnoho tuku. Tuková
vlákna nejen že kazí chuťový projev, ale také jakýkoli nadbytečný tuk v mase snižuje
trvanlivost produktu.
Když sušíte maso doma, přebytečný tuk odkrájíte a to, ve kterém zůstalo tuku nejvíc,
snězte jako první.
Jerky je sušené maso. Ale není to jediné sušené maso. Jerky přinesla tradiční severoamerická
výroba. Jiné kultury vyráběli svou verzi sušeného masa. Jaké jiné druhy sušeného masa můžete
na trhu potkat?
Biltong a jerky, kde je rozdíl?
Biltong pochází z jižní Afriky. Jaké jsou základní rozdíly mezi jerky a biltongem?
- Jerky se krájí před sušením X billtong se suší v celku
- Jerky se marinuje v různém koření X biltong se pouze lehce dochutí
- Jerky se suší teplem X biltong se suší na vzduchu
Ve výsledku biltong zachovává víc původní chuti masa a je měkčí. Zatímco jerky vyniká
větší variací chutí. Biltong poznáte podle struktury, protože se krájí až po usušení.
My prodáváme biltong:
Carne Seca
Carne Seca pochází, jak název napovídá, z Mexika. Mexičané zde suší výhradně hovězí a
přidávají ho do dalších pokrmů.
Masové tyčinky
Masové tyčinky si získávají na oblibě především mezi sportovci a milovníky fitness. Maso
je totiž čistým zdrojem bílkovin. Tradiční proteinové tyčinky jsou většinou přeslazené,
a ne každý sportovec se chce stále cpát sladkým. Samotné maso usušené v různých podobách
většinou v tyčinkách doplňují další přísady přírodní nebo umělé.
Sušené šunky
Téměř každá kultura přišla s nějakým receptem na sušené šunky. Dokud nebyly ledničky,
bylo třeba maso uchovat. Především z Itálie, Španělska nebo Chorvatska pochází proslavené
sušené šunky - prosciutto, pršut nebo jamon. Sušené šunky se vyrábějí většinou z vepřového
masa. To je několik měsíců naložené v roztoku s vysokou koncentrací soli a pak se několik
měsíců suší.
Od sušeného masa, jako je jerky nebo biltong, se liší výraznou slaností a mírně uzenou chutí.
Z chuti sušeného masa mnoho nezachovají. Spotřebitel to od nich ani neočekává. Kupuje si
šunku, nikoliv maso.
Teď už víte, jaké sušené maso můžete koupit.
Už víte, co budete mlsat dnes večer?
Čím se odměníte za náročný den?
Vyrazte nakupovat a doplňte si zásoby.