Je jerky skutečně bez lepku?

Máte alergii na lepek nebo jím z různých důvodů nechcete zatěžovat svůj organismus? Nejste
sami. Mnoho lidí se dnes snaží ze své stravy lepek vyloučit či jeho přijímané množství snížit.
U někoho je to zdravotní nutnost daná onemocněním zvaným
celiakie či nesnášenlivostí
lepku. Jste-li zároveň milovníci sušeného masa, spojuje vás zájem o odpověď na otázku,
zda je jerky bezlepková potravina?
kluk konzumuje jerky

Doba čtení: 2 minuty

Co se v článku dozvíte?

Pozor na to, jaké další ingredience jerky obsahuje

Jerky nebo biltong je ve své ryzí podobě připravováno z kvalitního masa jednoduše sušením.
Pokud se k masu nepřidávají další přísady, je přirozeně bezlepkové. Většina sušeného masa
je však v průběhu procesu přípravy obohacována o jiné ingredience.

Zkoumáme-li, je-li jerky bezlepkové, musíme se podívat se i na další používané přísady.
Mezi ty nejčastější patří koření, barviva či tekutá dochucovadla.
člověk, drží sójovou omáčku a je štastný pří výrobě jerky.

Sójová omáčka obsahující lepek je časté dochucovadlo jerky

Nejčastějším zdrojem lepku v sušeném mase je sójová omáčka, která je oblíbeným
dochucovadlem nejen v asijské kuchyni, ale právě i při přípravě jerky. Sójová omáčka
se dnes vyrábí tradičním či průmyslovým způsobem.

Tradičně je připravována fermentací vařených sójových bobů a pšeničné pasty za přidání
kultivační plísně. Důležitý je několikaměsíční proces zrání ve speciálně upravené
fermentační nádrži, následným krokem je důkladná filtrace.

Pro zvýšení trvanlivosti se sojová omáčka následně pasterizuje. Průmyslově se sójová
omáčka vyrábí rychleji procesem hydrolýzy. Příprava sójové omáčky se může lišit dle
regionálních zvyklostí a druhu omáčky.

jak se vyrábí sojová omáčka
Variantou sójové omáčky bez lepku je omáčka Tamari. Tamari vzniká při výrobě tradiční
japonské miso pasty. Má výraznější chuť, hustší konzistenci, tmavší barvu a především
neobsahuje lepek. Vzhledem k náročnějšímu procesu výroby je však dražší. I to je důvodem,
proč mnozí výrobci sušeného masa používají známější sójovou omáčku.


Kromě sójové omáčky může být lepek obsažen například v přidávaných barvivech či
zahušťovadlech 
na bázi pšenice či škrobu.
pan čte složení jerky

Čtěte etikety, ptejte se výrobců sušeného maso

Chcete-li znát odpověď na otázku, zda je vámi vybrané konkrétní jerky bezlepková potravina,
je třeba se podívat na etiketu a bližší informace výrobce.

Někteří výrobci zřetelně označují své výrobky pro snadnější orientaci jako gluten-free nebo
bezlepkové, např.
symbolem přeškrtnutého klasu.

Někdy je třeba se doptat, zejména ohrožuje-li vaše zdraví i zanedbatelné množství lepku. 
 
MO jerky sušené maso origino

Je naše MO jerky bezlepkové?

U nás v MO jerky se snažíme o to, aby naše sušené maso bylo bezlepkové. Dosahujeme toho
tak, že při výrobě jerky využíváme omáčku kikkoman z fermentované sóji a pšenice. Touto
speciální úpravou se v nich obsažený lepek odstraní. Prospěšné látky jako železo, zinek či
vitamín B zůstávají zachovány.

Další alternativou je sušené maso biltong krutí, vepřové nebo masové chipsy, které neobsahují
lepek ani cukr. O dalších výhodách našeho sušeného masa si můžete počíst
zde.

Snažíte-li se omezit lepek ve svém jídelníčku, po našem sušeném mase se nemusíte bát sáhnout.
Ke konzumaci je pro vás připravena třeba zákazníky oblíbená 
šestice jerky hrdinů nebo
masové 
chipsy v příchutí sladká paprika.