10 důvodů, proč sáhnout po jerky
Sušené maso milují indiáni i kosmonauti. Protože vydrží, dodá energii a chutná. Obyvatelé
prérií začali sušit maso už dávno. Bez lednice by se jim pracně ulovený bizon zkazil. Vaření
ani pečení maso čerstvé neuchová.
Na Kamčatce zase frčelo odpradávna sušené maso lososů a jiných ryb. Ale sušené maso
chroupou i ve vesmíru. Kosmonauti už si v době technologického pokroku mohou vybrat
ze spousty potravin. Přesto se drží sušeného masa. Proč?
Doba čtení: 8 minut
Co se v článku dozvíte:
- Jerky spolehlivě zažene hlad.
- Po jerky rostou svaly.
- Po jerky neroste břicho.
- Jerky můžeš mlsat i večer.
- S jerky vždy víš, co jíš.
- Jerky obsahuje vitamíny a minerály.
- Jerky je rychlý snack.
- Jerky něco vydrží.
- Sušené maso se hodí k vínu a pivu.
- Sušené maso prostě skvěle chutná.
Důvod č. 1: Jerky spolehlivě zažene hlad
Hlavně pánové se shodnou, že když mají hlad, tak chtějí prostě maso.
Co takhle masová svačina?
Bílkoviny zaženou hlad nejlépe
Odborníci na výživu jednoznačně doporučují zahánět hlad jídlem bohatým na bílkoviny,
případně tuky. Právě bílkoviny udrží pocit sytosti po nejdelší dobu.
Jerky obsahují pouze maso. Žádné cukry. Jen proteiny. Když svačíš jídla bohatá na
sacharidy, dostaneš dříve hlad.
Cukry totiž tvoří v krvi inzulínové vlny, které s naším pocitem prázdného břicha dělají divy.
Se sušeným masem tak rychle pocítíš pocit plného žaludku a delší dobu vydržíš znovu nejíst.
Spása pro ty, kdo chtějí jíst méně často
To na jerky ocení dietáři, protože nemusí zahánět hlad dalšími kaloriemi. Mezi jídly vydrží,
protože je netrápí hlad. S plným žaludkem se lépe odolává uzobávání. Každé jerky chutná
jinak. Pokud vás často honí mlsná, zvolte pikantní příchuť.
Ale nemusíš držet dietu, abys sytou svačinku ocenil. Na túře také vydržíš delší dobu putovat,
než ti hlady ztěžknou nohy. Žádná zastávka, co pět minut. Jerky pod vrcholem a pak až jerky
na vrchole.
A co teprve tvrdě pracující manažeři, kteří do sebe potřebují hodit jednu rychlou svačinu a
makat až do oběda? Po svačině tvořené sušeným masem se nemusíš žádného kručení břicha
na poradě obávat.
Důvod č. 2: Po jerky rostou svaly
Piješ po cestě z posilovny proteinové drinky plné cukrů, umělých sladidel a chemie? Co takhle
si dát čisté proteiny, a ještě si pochutnat? Ano, už jsme zmínili, že sušené maso tvoří čistě
bílkoviny. Kdo posiluje a sportuje, tak právě příjmem vyššího procenta bílkovin podporuje
růst svalů.
Proto se slovo “protein” stalo mantrou v dnešním fitness světě. Jerky jako jedna z mála potravin
nabízí čistý, a přitom přírodní protein.
Jerky je low-carb
V poslední době získává na oblibě low carb (nízkosacharidový) styl stravování. Jeho příznivci
se snaží omezit příjem sacharidů a navýšit podíl tuků a bílkovin. Mohou tak celkově sníst větší
počet kalorií, aniž by přibrali. Protože tělo zpracovává bílkoviny, tuky a sacharidy každé
odlišným způsobem.
Jerky se hodí k dietě
Nízkosacharidová dieta, nebo její radikální forma - ketodieta, vede podle mnoha hlasů k
rychlejšímu úbytku váhy, aniž by člověk musel počítat kalorie. Také jiné formy diety jako
např. dukanova dieta upřednostňují maso ve stravě. Pokud tedy chceš hubnout, jez bílkoviny.
Jez sušené maso.
Důvod č. 3: Po jerky neroste břicho
Jeden balíček sušeného masa (cca 30g) obsahuje pouze kolem 90 kcal. Přitom bohatě stačí k
tomu, aby tě zasytil. V tomto ohledu se jerky vyrovná snad jen zelenina.Ta obsahuje spoustu
vlákniny, takže do jídelníčku patří a nedá se ničím nahradit.
Jerky ale vládne lákavou chutí a dodá kromě vlákniny a vitamínů tolik potřebnou bílkovinu.
Výrazná chuť také dodá pocit plnosti nejen žaludku, ale mozku. Pokud zvolíte pikantní
příchuť, tak uděláte ještě líp.
Je známo, že koření a ostrá chuť pomáhá zahnat touhu mlsat. S jerky tak zabiješ dvě mouchy
jedním soustem - zasytíš a namlsáš se - za pomocí malého počtu kalorií.
Kdo počítá kalorie, musí jerky milovat. A kdo na počítání kalorií nemá nervy, ale také chce
zhubnout, tak bude jerky zbožňovat ještě víc. Jsou tak dietní, že s nimi máš jistotu, že nic počítat
nemusíš.
Důvod č. 4: Jerky můžeš mlsat i večer
Jerky navíc můžeš jíst i večer. Před spaním se nedoporučuje jíst větší množství sacharidů. Ty
dodávají instantní energii. Pokud tedy jíš potraviny bohaté na cukry, bude se ti hůře
usínat. Navíc se nespálené cukry uloží v podobě tuku.
Jak už jsme několikrát uvedli, sušené maso tvoří pouze bílkovina. Takže se nikam ukládat nebude.
Navíc se sušené maso déle žvýká než čipsy. Nekřupe tak nahlas, takže ani v kině na tebe nebude nikdo sykat.
Důvod č. 5: S jerky víš, co jíš
Sušené maso obsahuje pouze maso a koření. Naše jerky neobsahují žádné umělé nebo chemické přísady.
Složení uvádíme zcela otevřeně. Sušené maso obecně ale nemůže mnoho skrývat.
Samotné sušení je totiž přirozený proces, kdy potravina prostě ztrácí vodu. Při přípravě tak
není doplněna o žádný tuk. Tepelná úprava je navíc velmi šetrná a zachová velké množství
zdravých látek v mase.
Důvod č. 6: Jerky obsahuje vitamíny a minerály
Jaké to jsou? Například sodík, zinek, železo nebo vitamíny E a B12. Hovězí maso a zvěřina obecně
představují skvělý zdroj železa, které často chybí především ženám. Železo přispívá ke správné krvetvorbě.
Než polykat potravinové doplňky, je lepší zařadit do jídelníčků potraviny bohaté na chybějící
prvky. Můžeš jíst hodně hovězího nebo zvěřiny, ale jedná se o masa náročná na přípravu. Jerky
smlsneš co by dup.
Nesušeného masa sotva sníš za den tolik, aby příjem železa nějak zázračně navýšil. V sušeném
mase jsou totiž živiny koncentrovanější.
Sodík v sušeném mase tvoří 75% naší denní doporučené dávky. Sodík přispívá ke správné
funkci nervové a srdeční soustavy a pomáhá tělu hospodařit s vodou. Zinek je po hořčíků
nejdůležitějším minerálem, které pro své zdraví potřebujeme.
Je přítomen v každé buňce. Hraje roli pro správnou imunitu a růst svalů. Přesto nám často
díky nesprávnému stravování chybí.
Důvod č. 7: Jerky - rychlý snack
Sušené maso ocení také ti, kdo na pořádnou svačinu nemají čas. Balíček jerky prostě popadneš, otevřeš a jíš.
Nevyžaduje žádnou další úpravu. Můžeš si zobnout mezi poradami nebo než nastartuje auto. Už jeden kousek
totiž hlad spolehlivě zažene.
Zbytek si schováš na další minutovou pauzičku. Jelikož sušené maso dlouho vydrží, může na tebe
rychlý a snadný snack čekat v batohu, kdykoliv ho budeš potřebovat.
Důvod č. 8: Jerky něco vydrží
Indiáni i kosmonauti po jerky sáhli proto, že se jedná o trvanlivou potravinu. Přitom bílkoviny se jinak rychle kazí.
Není mnoho potravin bohatých na proteiny, které by se mohly pochlubit takovou trvanlivostí.
My garantujeme, že naše sušené maso vydrží celý rok. Pokud ho dlouhodobě nebudeš vystavovat teplotám
přes 30 stupňů a nebudeš skladovat na přímém sluníčku. Jinak ale nemusí putovat do ledničky.
Naopak, může cestovat celou túru ve tvém batohu. A pak tu další.
Narozdíl od sušenek a krekrů na balíček jerky klidně můžeš v krosně položit stan a karimatku.
Nerozdrobí se, nepoláme, neslisuje. Nemusíš se o něj starat. My ho prodáváme navíc v kvalitním
balení, takže i když ti naprší do batohu nebo nateče do loďáku, sušené maso se nerozmočí.
Narozdíl od oplatek ho můžeš jíst klidně mokrýma rukama. Nerozteče se v teple jako
proteinová tyčinka s čokoládou nebo snack s jakoukoliv polevou.
Jerky nemusíš při příchodu na chatu dávat do lednice, můžeš ho v batohu nechat. Když ho tam
zapomeneš, za měsíc se ho nemusíš bát a můžeš se do něj klidně na nové túře pustit.
Důvod č. 9: Sušené maso se hodí k vínu a k pivu
Chystáš párty a chceš před hosty zabodovat neobvyklým a zdravým zobáním? Nabídnout
hostům k pivu nebo vínu něco zdravějšího než smažené čipsy, křupky nebo přesolené oříšky?
K pivu a vínu se nehodí sladké mlsání, takže zapomeňte na sušené ovoce nebo nesolené
ořechy. Také sušená zelenina je spíše sladká.
Naše sušené maso se ale chuťově skvěle hodí ke všem druhům alkoholu. Vlastně se vůbec hodí k
mlsání kdykoliv a kdekoliv. Zamilují si ho právě ti strávníci, kteří dávají přednost slanému zobání
před sladkým. Ty totiž dlouhodobě trápí malý výběr z nabídky pochutin.
Důvod č. 10: Sušené maso prostě chutná
To všechno je moc pěkné. Ale třeba tě to ani tak nezajímá. Třeba jsou to pro tebe jen vedlejší
benefity. Protože ty nejíš jen proto, abys dodal tělu, co potřebuje. Chceš si vychutnávat život
a jídlo k životu patří.
Chceš něco, co tě nejen zasytí, ale taky si chceš pochutnat. Chápeme tě. My také chceme jíst jen
to, co nám chutná. Proto ti přinášíme jerky.
Samozřejmě nemůžeme mluvit za jiné výrobce. Každý má svou vlastní recepturu.
My ručíme za naše jerky. Mícháme si vlastní koření, používáme sójovou a worcesterovou
omáčku od osvědčených výrobců a přidáváme do receptu vlastní med.
Pečlivě si vybíráme hovězí i maso. Jerky vyrábíme pouze tyto dva druhy, protože dle naší
zkušenosti jsou nejlepší. Nekrájíme maso na plátky tenké jako papír. U takového jerky chuť
masa nepocítíte. Naše kousky jsou široké tak akorát, aby sis je vychutnal.
Zákazníci nám opakovaně hlásí, jak jim naše jerky chutná.
Nabízíme sušené maso mnoha různých receptů, takže si u nás vyberou i gurmáni.
Čteme recenze, neustále naše receptury zdokonalujeme a pracujeme na nich.
Naším cílem je vyrobit to nejlepší jerky na světě.
Už jsi naše jerky zkusil? Podívej se na nabídku.
A až si pochutnáš, poděl se s námi o svůj názor. Chceme být lepší a lepší.