Můžeme jerky zmrazit?
Jerky je oblíbenou potravinou i pro svou dlouhou trvanlivost a snadné uchovávání. Profesionálně
usušené maso vydrží zhruba rok. Co když ale potřebujete tuto lahůdku uchovat ještě déle?
Chystáte se sami sušit maso a bojíte se, že ho nezvládnete rychle spotřebovat? Rozumí si
sušené maso s mrazem? Níže se vše dozvíte.
Doba čtení: 2 minuty
- Můžeme sušené maso uchovávat v mrazu?
- Jak jerky správně zmrazit?
- Jak zmrazené jerky vrátit zpět do života?
- Není třeba sušené maso mrazit, v MO jerky dostanete vždy maso čerstvě usušené
Můžeme sušené maso uchovávat v mrazu?
Trvanlivost jerky můžeme zmražením prodloužit. Získáváme tak k obvyklé roční
trvanlivosti, která je sama o sobě velmi slušná, navíc zhruba 6-12 měsíců. Nebude to
však zadarmo. Tím nemyslíme spotřebu elektřiny, kterou si odčerpá váš mrazák.
Je dobré vědět, že sušené maso procesem zmrazení ztrácí na své kvalitě. Mrazem utrpí
zejména chuť a textura, částečně i nutriční hodnoty. To vše jsou parametry, pro které je
sušené maso ceněné a často bývá nazýváno superpotravinou.
Zkrátka si myslíme, že jerky si mráz nezaslouží. Naše balení děláme právě tak velká, aby bylo
pohodlné je spotřebovat jako jednu či dvě svačiny. Není třeba je dlouho skladovat, ani mrazit.
Až je spotřebujete, jednoduše si nakoupíte nové zásoby. Naše MO jerky vydrží při správném
skladování klidně 365 dní neboli minimálně rok a pravděpodobně i nějaký ten den navíc. A stále
bude ve skvělé kondici.
Je ale třeba balení uchovat v suchu a temnu, nevystavovat ho přímému slunci a vysokým
teplotám. Když ho zmrazíte, prodlouží se jeho trvanlivost ještě o 6-12 měsíců.
Chystáte-li se pustit se do vlastní výroby, možná se vám prodloužení trvanlivosti mrazem bude
hodit. Doma připravované jerky zpravidla nevydrží tak dlouho jako maso sušené
profesionály.
Jeho spotřeba je vhodná spíše v řádu týdnů či nižších jednotek měsíců. Proto se prodloužení
trvanlivosti může hodit.
Jak jerky správně zmrazit?
Rozhodnete-li se sušené maso zmrazit, je dobré držet se následujících doporučení. Vaše
společná mrazivá mise tak bude úspěšnější. Opravdoví nadšenci si mohou o uchovávání jerky
v mrazu více počíst třeba zde.
Ostatním bude stačit návod níže.
- Jerky zmrazte v originálním či vakuovaném balení
Největším nepřítelem uchovávání v mrazu je vzduch. Nejlepší je maso zmrazit v původním
neotevřeném balení od výrobce.
Druhá možnost je přemístit jerky do jiného vzduchotěsného a nejlépe vakuovaného balení.
Při domácí přípravě maso uchováme nejlépe ve vakuovaném balení.
- Nepodceňte izolaci zmrazeného masa
Při delším uchovávání v mrazáku může dojít k tomu, že výrobek ztratí svou vlhkost. Dojde
jakoby ke spálení mrazem, jerky pak může být tužší a jinak zbarvené.
Kromě samotného sáčku, lze vytvořit další izolační vrstvu za pomoci alobalu či pečícího papíru.
- Připište na každé balení datum začátku pobytu v mrazu
Velmi pomůže, když každý balíček, který do mrazáku dáte, označíte datem, kdy jeho
odpočinek v mrazu začíná. Vyhnete se tak případnému tápání a zmatkům v budoucnosti.
- Do mrazáku dávejte až řádně vychladlé maso
Tento bod platí, pokud si vyrábíte jerky doma. Vždy vyčkejte, až bude maso po procesu sušení
opravdu vychladlé. Rozdíl teplot jinak způsobí, že se maso “potí” a vytváří krystalky, bude pak
bude tuhé a bez chuti.
Dobrou prevencí je dát doma připravené jerky nejdříve na chvíli do lednice a až pak do úplného mrazu.
Jak zmrazené jerky vrátit zpět do života?
Už víme, jak maso správně zmrazit. Neméně důležitý proces je také správné rozmrazení.
Doporučujeme nespěchat. Sušenému masu bude nejvíce svědčit, rozmrazíte-li ho při pokojové
teplotě. To může trvat až 8-12 hodin. Vyplatí se ale být trpělivý, maso pak lépe obnoví
svou texturu a hlavně chuť.
Není třeba sušené maso mrazit, v MO jerky dostanete vždy
maso čerstvě usušené
Nejste-li přímo fanoušek mražení, doporučujeme jerky nemrazit a kupovat čerstvě usušené.
Naše MO jerky vydrží při správném skladování ve skvělé kondici celý rok. Věříme ale, že na něj
dostanete chuť mnohem dříve. Každý si totiž může vybrat přesně podle své chuti z několika
druhů mas a různých příchutí.
Kromě tradičních kousků jako je hovězí origino, nabízíme i exotické kousky s mangem
či čedarem. Říkáte si, jak tohle může chutnat? Nejspíš se u vás doma ani příliš neohřeje,
natož aby se dočkalo pobytu v mrazu.