Recept na HOVĚZÍ SUŠENÉ MASO | domácí BEEF JERKY | snadná příprava
Určitě jste si někdy pohrávali s myšlenkou, co si takhle vysušit maso doma.
Jen jste nevěděli, jak na to? My vám dáme zaručený návod na to nejlepší domácí jerky,
které vám bude závidět i soused. Nemusíte se bát, nebude to nic složitého. Pojďte se přesvědčit. Začínáme!
Jerky si připravíme z hovězího masa, jelikož je to jedna z nejčastějších variant sušeného masa.
Samozřejmě můžete vysušit i zvěřinu, krůtí, vepřové a tak dále, fantazii se meze nekladou.
Příprava je prakticky stejná, pozor si však musíte dávat při délce sušení.
CO VŠECHNO BUDETE POTŘEBOVAT na zhruba 300 g sušeného masa:
INGREDIENCE
- 1 kg hovězího masa - my preferujeme kýtu, váleček nebo hřbet
- 45-55 ml worcesterové omáčky
- 50-60 ml sójové omáčky
(můžete vynechat worcesterovou omáčku a více přidáte na sójové omáčce)
- MED - dle chuti
- 10 g libovolného koření dle vaší chuti - my vybrali klasiku - EASY CHILLI:
- SŮL
- CHILLI KOUSKY
- CHILLI
- PETRŽEL
- ČESNEK
- PAPRIKA
- PEPŘ - čerstvě namletý
CO SE TI DÁLE BUDE HODIT:
- plastová nebo jakákoliv jiná uzavíratelná mísa
- opravdu ostrý nůž
- prkénko
- domácí sušička např. na ovoce nebo trouba
- dobrá nálada :)
POSTUP - KRŮČEK PO KRŮČKU
1) Nejprve si důkladně očistíte maso. Zbavíte ho veškerých blan, šlach a nečistot.
skvělý TIP: Dejte očištěné maso na zhruba 1-2 hodiny do mrazáku. Bude se vám
lépe krájet na tenké plátky.
2) Mezitím než vám maso ztuhne, připravíte si směs koření. Libovolné koření,
které jste si vybrali smíchejte dohromady.
skvělý TIP: Pokud volíte do své směsi koření pepř, určitě doporučujeme ať je
čerstvě namletý. Dodá sušenému masu šmrnc. :)
3) Poté si smícháte sójovou a worcesterovou omáčku a přidáte med
dle chuti a pořádně zamícháte.
4) Jakmile maso vytáhnete z mrazáku, začnete ho krájet na co nejtenčí plátky
(tloušťka zhruba 2-3 mm). K tomu budete potřebovat opravdu ostrý nůž.
skvělý TIP: Maso můžete nakrájet na nářezáku. Zajistíte si tak krásně tenké a stejné plátky.
5) Plátky okořeníte připravenou směsí koření a pořádně jej promícháte,
aby se koření dostalo na každý kousek masa.
6) Poté zalijete připravenými omáčkami s medem. A opět řádně promícháte.
Maso by v marinádě nemělo plavat.
7) Maso následně vložíme do mísy s víkem a dáme do lednice, kde jej necháme přes noc odležet.
Pokud ho necháte v lednici déle, určitě to masu neublíží. Spíše naopak.
NÁSLEDUJE SUŠENÍ, které lze provést buď v obyčejné sušičce, kde se obvykle suší ovoce nebo v troubě.
Sušení jerky v SUŠIČCE:
1) Plátky masa rozprostřete na mřížku tak, aby se vzájemně nepřekrývala.
Každý kousek potřebuje své místo.
2) Doporučujeme nastavit teplotu na 72 °C a s touto teplotou maso sušit dvě hodiny.
3) Poté snižte teplotu na 50-55 °C a nechte dále sušit.
4) Po zhruba 6 hodinách zkontrolujte maso, případně můžete přeskládat jednotlivá patra.
To znamená, že patra, která byla dole, dáme nahoru a naopak, aby se maso krásně vysušilo, tak jak má.
5) Zhruba po 10-12 hodinách by mělo být maso vysušené.
Sušení jerky v TROUBĚ:
1) Nastavte teplotu na 75-80 °C.
2) Maso rozložte na mřížku, tak aby se nepřekrývalo.
3) Prvních 45-60 minut sušte při teplotě 75-80 °C.
4) Poté teplotu snižte na 50-55 °C a nechejte sušit dalších zhruba 8 hodin. Během sušení
maso průběžně kontrolujte a jednotlivá patra přeskládejte.
5) Po zhruba 8-9 hodinách by mělo být maso vysušené.
POZOR: Každá trouba je jiná, tím pádem se stupně a hodiny mohou lišit.
Nezapomeňte: Jen vy znáte svou troubu nejlépe!!
A je to! Vaše domácí sušené maso je na světě! :)
RADY PRO VÁS:
Jak poznám, že je maso správně vysušené?
Každý má rád jinou míru vysušenosti. Je tedy na vás do jaké míry si maso vysušíte.
Ale jakmile se maso začne kroutit, především jeho konce, máte vysušeno!
Dávejte ovšem pozor, aby maso nebylo syrové.
Vadí vám velké kusy jerky?
Máme skvělý TIP: Stačí mít po ruce nůžky na drůbež, se kterými velké kusy sušeného masa krásně nastříháte.
Pokud zrovna nemáš čas sušit. U nás si vybereš ze spousty druhů sušeného masa jako je jerky hovězí, jelení, nebo dančí v jedinečných
příchutí. Nebo ochutnej náš biltong krutí nebo vepřový. PS: ještě máme sušenou masovou proteinovou tyčinku.
Mrkněte na VIDEO NÁVOD, jak děláme MO jerky MY:
PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE SKVĚLÉ JERKY NA NAŠICH SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH #mojerky