Skladování jerky: jak na dlouho uchovat skvělou chuť
Vlhkost a vzduch. To jsou vedle nenasytných kamarádů ti vůbec největší nepřátelé vašeho
jerky. Při správném skladování přitom vydrží správně vysušené maso dlouho. Opravdu dlouho.
A někdy ještě o něco déle – vždyť archeologové dokázali datovat sušené maso nalezené během
vykopávek do období před více než 5000 lety.
Doba čtení: 5 minuty
Co se dozvíte?
- Od starověku po 21 století s jerky.
- Jak dlouho jerky vydrží
- V čem můžeme uchovat jerky
- Že i sušené maso se může zkazit
Od starověku po 21. století s jerky
Jak skladovat domácí jerky? Otázka, která je klíčem ke všemu.
Jedna věc je totiž maso správně usušit a ta druhá neméně podstatná jak ho následně
uchovat.Na dlouho. A bez toho, abyste se museli obávat nepříjemných zdravotních následků.
Sušené maso má totiž jednu obrovskou záludnost. Na rozdíl od vařeného masa
nevykazuje v případě svého zkažení žádné výrazné signály nebezpečí.
Dá se toho však snadno vyvarovat. Stačí si nehrát na staré Egypťany, kteří objevili technologii
uchování potraviny bohaté na bílkoviny. Ani na Římany, kteří se to také naučili. Smysl nedává
ani vracet se k roku 1550, kdy začalo vznikat jerky ve své moderní podobě. Umíme to jinak.
Jedenadvacáté století nám dává dostatek inspirace, jak udržet sušené maso v té správné
kondici. Jen je třeba smířit se s tím, že jeho dlouhověkost je omezená, řídit se několika
pravidly ohledně doporučené doby spotřeby a nepovažovat jerky za budoucí historický artefakt.
Jak dlouho vydrží domácí jerky?
Obecně platí, že pro různé typy potravin platí různé přístupy k jejich skladování. Samozřejmě,
je to fádní a nicneříkající fráze. Stejně tak obecně platí, že pokud nejsme schopni připravit
pro uchování jídla plně profesionální podmínky, je lepší se do toho vůbec nepouštět...
Ale platí to i o něčem tak intuitivním, jako je starost o jerky? Základním principem totiž je
zamezit přístupu vzduchu a vlhkosti, a to zvládneme.
Vlhkost je žádoucí tam, kde by nám suché prostředí potraviny znehodnocovalo. Stejně tak
se větrání hodí možná tak k uchování čerstvého ovoce a zeleniny, ale k jerky se nehodí ani
jedno z toho. Kde je vlhko, tam se množí plísně, a kde je přístup vzduchu, tam dochází
k oxidacia žluknutí tuků. To nechceme.
Sušené maso se sice nemusí uchovávat v chladu, ale to neznamená, že se nutně musí stát
budoucím terčem archeologů. I jeho trvanlivost by se měla považovat za omezenou.
Ta závisí především na tom, jestli jste si jerky koupili nebo se sami pustili do jeho výroby.
V tom prvním případě platí, že si pochutnáte i po roce, ale jen zhruba půl roku si maso udrží
prvotřídní chuť a správnou texturu. V tom druhém případě se bavíme o jednom až dvou měsících.
Plastové sáčky, vakuovačka i zavařovací sklenice
Zatímco si potravinářský průmysl vypomůže vysoušecími sáčky se silikagelem, my budeme
muset zaimprovizovat. Možností je víc, každá z nich má své plusy i minusy. Cíl je ale jen jeden
– měkké a zároveň křehké jerky. K tomu ho potřebujeme dostat mimo dosah vlhkosti, tepla a
přímého světla.
Klasika je sáček. Uzavíratelný plastový se zipem, v nouzi i papírový. Při troše štěstí si budeme
pochutnávat na čerstvém jerky tři až čtyři týdny. Výhoda je ve snadném dávkování, opakovaném
otvírání i zavírání. Na jakýkoliv výlet nebo dobrodružnou výpravu naprosto ideální.
Nevýhoda? Snadné mechanické poškození takového obalu a tím i předčasné znehodnocení obsahu.
Pak tu máme vakuovačku. Pořizovací cena je vyšší, výsledek zabalení vynikající, ale riziko
poškození takového sáčku zůstává. Navíc podle některých studií proces rychlého vysávání
vzduchu ze sáčku negativně ovlivňuje strukturu masa, jerky přijde o tuk a tím i o chuť.
Co zkusit zavařovací sklenice? Proč ne. Jerky ve skle odolá, ale kdo by se chtěl zase v batůžku
tahat se zavařovačkou?! A navíc je tu zase to téma vzduchotěsnosti...
Pokud ovšem nevyzkoušíte jeden zaručený tip! Zavařovací sklenice dejte na deset minut do
trouby vyhřáté na 175 stupňů Celsia. Po jejich vyndání na nic nečekejte a rychle je naplňte
sušeným masem. Pevně zašroubujte víčka, nechte sklenice vychladnout na pokojovou
teplotu a nastražte uši, aby vám neuteklo typické lupnutí. Ve sklenicích se právě
automaticky vytvořil podtlak a jerky máme vakuově utěsněné.
Více chuti, méně tuku a bez vzduchu
Možnosti skladování dělají z jerky super potravinu nejen pro preppery hromadící
nouzové zásoby pro případy civilizační krize. Bez ohledu na způsob uchování není od věci
se čas od času přesvědčit, že sušené maso je přesně v tom stavu, v jakém chceme.
V některých případech sice může mít zkažené maso mírný zápach, ale lépe se spoléhat i
na další smysly. Barva zkaženého jerky se mění, maso tmavne a navíc tvrdne. Ani sušené
maso není imunní proti bakteriím, kvasinkám a plísním.
Při skladování sušeného masa by nikdy nemělo jít jen o maximální možnou trvanlivost.
Skladovat se dá opravdu dlouho, ale nám jde o chuť. A tahle snaha začíná už při výběruv
hodného masa. Vsaďte na to libovější, příliš tuku znamená zadržování více vlhkosti v
mase, a to se bude i po vysušení při skladování rychleji kazit. Stejně tak nechceme jerky
vystavené extrémně dlouho vzduchu.
Uznejte sami, je snad něco horšího než žvýkat kus masa suchý tak, že se rozpadá na prach?