SUŠENÉ MASO
Jerky a biltong neboli sušené maso je výživově bohatá svačinka do kanceláře, výborný parťák na výlety nebo také delikatesa na společné večery s přáteli u skleničky.
#ShowMore#
CO JE JERKY?
Tato superpotravina je nenáročná, nemusíš jí skladovat v lednici, stačí ve spižírně nebo batohu, kde vydrží i rok. Jerky nevyžaduje další úpravu, stačí otevřít balíček a užívat.
Sušené maso neboli jerky je konzervované maso nejčasněji z hovězího, vepřového či zvěřinového masa. Samozřejmě lze vysušit i jiné druhy například nějakou exotiku: mořské plody, aligátora zkrátka cokoliv, co vás napadne.
Sušením se maso zbaví velkého množství vody. Nicméně výživové hodnoty zůstávají stále stejné. Sušené maso má vysoký podíl bílkovin a nízký obsah tuků. Nalezneme v něm také zástupce vitamínů a minerálů např. vitamín B2, zinek, železo a fosfor.
Jerky je hotový produkt, který nevyžaduje žádnou další úpravu. Jerky se nejčastěji užívá jako svačina nebo delikatesa ke skleničce. Stačí balíček otevřít a svačinka, která tě na kopne, je na světě.
Výborné pro kohokoliv, jelikož každý zná ten pocit, když se ti fakt nic nechce nebo nestíháš. Tak v tuto chvíli tě sušené maso zachrání. Navíc se vleze kamkoliv. Můžeš ho mít vždy po ruce.
Jerky má jednoduché skladovací podmínky v temnu od 0 do 30 °C. Úplně bez starostí ho můžeš nechat v šuplíku, batohu, ve špajzu nebo pracovní tašce, kde sušené maso vydrží až 365 dní. Proto sušené maso má takovou oblibu ve světě.
NEPLEŤTE SI BILTONG A JERKY
Jerky se ještě před samotným sušením nakrájí na tenké, menší plátky a nechají se uležet v připravené marinádě. Tato marináda většinou obsahuje sójovou a worcesterovou omáčku a směs koření. Ochutit jej můžeme prakticky jakkoliv. Fantazie se meze nekladou. Teplota sušení je okolo 70 - 80 stupňů Celsia. Doba sušení je samozřejmě kratší.
BENEFITY SUŠENÉHO MASA
- výživová svačinka
- dlouhá trvanlivost
- výborný zdroj bílkovin a energie
- hodí se ke každé příležitosti - na výlet, do práce, na párty, k televizi, po sportu
- jednoduché skladování a příprava
- skvěle chutná