SUŠENÉ MASO
Jerky, biltong, masové chipsy je nejzdravější a nejpřirozenější svačina pro tělo i mysl z přírody! Perfektní na cesty, po tréninku, do kanceláře, nebo k posezení s přáteli.
#ShowMore#
CO JE JERKY?
Tato superpotravina je nenáročná, nemusíš jí skladovat v lednici, stačí ve spižírně nebo
batohu, kde vydrží i rok. Jerky nevyžaduje další úpravu, stačí otevřít balíček a užívat.
Sušené maso neboli jerky je konzervované maso nejčasněji z hovězího, vepřového či zvěřinového
masa. Samozřejmě lze vysušit i jiné druhy například nějakou exotiku: mořské plody,
aligátora zkrátka cokoliv, co vás napadne.
dobu uchovávat bez chlazení. Původ slova jerky(/ˈdʒɝki/) pochází z kečuánštiny - výraz
amerických indiánů.
Jerky se mohou doslova přeložit jako sušené maso. Postupně se tento pojem přetvaroval
na dnes známé jerky.
Sušením se maso zbaví velkého množství vody. Nicméně výživové hodnoty zůstávají stále
stejné. Sušené maso má vysoký podíl bílkovin a nízký obsah tuků. Nalezneme v něm také
zástupce vitamínů a minerálů např. vitamín B2, zinek, železo a fosfor.
Jerky je hotový produkt, který nevyžaduje žádnou další úpravu. Jerky se nejčastěji užívá
jako svačina nebo delikatesa ke skleničce. Stačí balíček otevřít a svačinka, která tě na kopne,
je na světě.
Výborné pro kohokoliv, jelikož každý zná ten pocit, když se ti fakt nic nechce nebo nestíháš.
Tak v tuto chvíli tě sušené maso zachrání. Navíc se vleze kamkoliv. Můžeš ho mít vždy po ruce.
Jerky má jednoduché skladovací podmínky v temnu od 0 do 30 °C. Úplně bez starostí ho
můžeš nechat v šuplíku, batohu, ve špajzu nebo pracovní tašce, kde sušené maso vydrží
až 365 dní. Proto sušené maso má takovou oblibu ve světě.
NEPLEŤTE SI BILTONG A JERKY
Sušení je pomalé do maximální teploty 40 stupňů Celsia. A nesmí chybět ocet.
Biltong pochází z Jižní Afriky. Výraz biltong se skládá se dvou slov - BIL a TONG. V doslovném
překladu znamená: BIL - HÝŽDĚ, TONG - PROUŽEK, také jazyk.

Jerky se ještě před samotným sušením nakrájí na tenké, menší plátky a nechají se uležet v
připravené marinádě. Tato marináda většinou obsahuje sójovou a worcesterovou omáčku
a směs koření.
Ochutit jej můžeme prakticky jakkoliv. Fantazie se meze nekladou. Teplota
sušení je okolo 70 - 80 stupňů Celsia. Doba sušení je samozřejmě kratší.
BENEFITY SUŠENÉHO MASA
- výživová svačinka
- dlouhá trvanlivost
- výborný zdroj bílkovin a energie
- hodí se ke každé příležitosti - na výlet, do práce, na párty, k televizi, po sportu
- jednoduché skladování a příprava
- skvěle chutná